Mycket pyssel

Idag har jag åkt till återvinningen med byggskräp som fortfarande finns kvar i det som ska vara personalrum. Vi har fått till personaltoaletten och omklädningsrummet. Nu ska det göras i ordning så att alla har någonstans att fika i lugn och ro. Från början hade vi ett utrymme avsatt till personalrum. När verksamheten växte fick det bli lager och det gamla lagret blev ett litet kök. Vi har bytt om på lagret och fikat där eller i caféet men nu ska det snart bli ändring på det.

Vi har haft hjälp för ombyggnationen för jag har fullt upp i bageriet och min man jobbar heltid i Linköping. Vi försöker vi göra en hel del själva men tiden och orken räcker inte riktigt till. Därför tar grejer litet väl lång tid ibland.

boställetfika (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Weronica Fremenius

Vi har ju ett rum kvar att inreda i caféet och det saknas litet färg här och var på det som redan används. Varje gång jag är i staden passerar jag någon second hand affär och letar stolar som kan passa.

 

weronica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Weronica Fremenius

 

171115 040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bordet på bilden beställde vi av en snickare i Mantorp som jobbar på beställning. Honom hittade vi genom bloggen Fyra årstider. Fredriks mailadress är tallbacken.ett@gmail.com om det är något som lockar. Det ska upp litet tyg på väggen och så behöver rummet göras litet mera ombonat.

Lampor är en annan grej som jag söker efter till de nya rummen och så skulle jag vara tacksam om vår elektriker ville prioritera vår belysning. Det saknas litet av varje faktiskt. Jag önskar ju dessutom att det ska vara färdigt igår …

På vift

De senaste veckorna har jag gjort litet utflykter. Bageriet kan ju rulla på ändå tack vara Anna, Fanny och några till! Förra veckan var jag på Eldrimners konferens om mathantverk med tema råvaror och lyssnade på många bra och inspirerande föredrag. Jag träffade kollegor från hela Sverige och särskilt roligt var det att träffa Anna och Dessirée som jag gick Eldrimners nystartutbildning med för 7 år sedan. De driver vedugnsbagerier i Järvsö respektive Borås och vi fick var sin medalj i kategorin Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort! ”Boställets spelt” vann silvermedalj. Jag kan leva på detta ett tag till!

 

171029 010 171029 005

171029 151

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kom hem till en intensiv arbetsdag som avslutades med med pizzafredag. Det kom riktigt många till vår pizzakväll och det var verkligen kul att se!

pizza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har ju varit höstlov i veckan och det blev några dagar med familjen i Paris. Vi har gått och gått så där som vi i alla fall alltid gör i en ny stad. Vi har sett några av landmärkena som man vill se när man besöker Paris. Våra ungdomar har inte varit där förut. Vi har fascinerats över att det är timslånga köer till allting och av japaner som fotar allt hela tiden. Vi stod inte i kö till Louvren, Eiffeltornet eller HM:s Erdem släpp. Däremot köade jag och döttrarna 2,5 timmar (!)till utställningen om Christian Dior, Couturier de rêve. Utställningen var alldeles makalös, vilka skapelser, vackra, underbara och galna. Större delen av dagen gick åt till denna begivenhet.

 

171104 085

171104 090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi gick kilometervis för att besöka bagerier som jag hade läst hade hantverksmässigt och förstklassigt utbud men som tyvärr inte hade några caféer! Vi var även inne på Laudurée och kollade och vi köpte oss en éclair på Eclair de Génie. Vi fönstershoppade på Champs Élysées. Jag fick prata franska vilket jag tycker är så härligt och vi konstaterade att på en mindre fransk kvarterskrog underlättar det för personalen att familjen har  med en tolk.

 

 

171104 031 171104 047

171104 107

171104 030

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu framöver har vi öppet torsdag och fredag 10-17, lördag 10-16 och söndag 11-16. På onsdagarna i november har vi onsdagspizza och enbart öppet för lunchpizza kl 11-13.30.

Välkomna!

Litet uppdateringar

Nu får jag visst skrivkramp jag som har gått och författat inlägg i huvudet i flera veckor. Vi har haft en fantastisk sommar och säsongen på Bondens egen marknad har varit den bästa vi upplevt. Just nu är det litet lugnare i bageriet och jag hinner (nästan) tänka. Vi har öppet onsdag till söndag i två veckor till därefter kommer vi att ha öppet torsdag till fredag. Den 8 november kommer vi att haka på trenden som flera bagerier har startat med pizzaonsdag. Då kommer det enbart att vara öppet 11-13 för lunchpizza.

171023 642 171023 695

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är så mycket som rör sig i huvudet på en ”bagare”. Hur kan vi göra utemiljön finare till nästa år. Vi kommer att få en ny uteplats och för att hinna med vore det bra att ligga litet i startgroparna nu. Våren brukar ju flyga fram. Vi har ju öppet i stort sett hela året och det måste kommuniceras, så att ni inte tror att det är stängt för säsongen nu. Hur inreder vi nya delen i caféet så att det blir mysigt. Vilken soppa ska vi göra den här veckan? Hur får vi till ett attraktivt sortiment? Hur ska man på bästa sett stötta dottern som ska välja till gymnasiet? När ska jag hinna övningsköra med sonen som snart blir 18!

 

171023 722 171023 651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förra veckan hade jag förmånen att luncha med Anne-Charlotte Andersson som driver bloggen Fyra Årstider. Vi har helt olika företag men med utgångspunkt på landet och vi kan lära oss av och peppa varandra. En liten energiboost i vardagen som jag vill hinna med mera av.  Hon tog några fina bilder som jag har fått lov att låna!

Lotta bostället 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan ska jag och min man åka på Särimner en konferens som anordnas av Eldrimner med fokus på mathantverk och det som berör företag som sysslar med mathantverk. Där pågår även SM i mathantverk och jag tänker lämna in några bröd. Det brukar ju gå sådär men det är litet kul att vara med. På torsdag ska jag prata om Reko så det blir väl att se över det ämnet i eftermiddag. Jag hoppas kunna gå på några inspirerande föredrag och framförallt blir det så skönt att byta miljö. Jag är ju på min arbetsplats dagligen om jag är hemma.

171023 017IMG_5749bröd

Arrakskransen – vi kan aldrig leva upp till ert minne

Jag är jätteglad över att ha vunnit östgötadagsbakverket 2017 med Arrakskransen! Jag är helt förundrad över all uppmärksamhet vi har fått.

Temat var ett bakverk med historia och jag utgick från en kaka mina föräldrar minns sedan 50-talet. Jag har anpassat kakan så att den ska gå att baka med dagens ingredienser och i ganska stora satser. Själv har jag aldrig smakat den mytomspunna kransen!

Vi gör krämen med punsch eftersom det är svårt att få tag på arrak. Själv tycker jag att krämen smakar mycket punsch och min dotter undrade vad hon åt för konstigt, när hon smakade härom dagen. Mina föräldrar däremot tycker att jag kunde ha i mera punsch. De har ett smakminne från 50-talet som jag antar bygger på smak från arrak och kanske på att de var yngre då. Ett barn tycker ju att punsch smakar litet spritigt.

När det gäller mandeln gör vi en stor sats och hackar i matberedaren. Det blir kanske inte ett toppresultat eftersom sockret gärna separerar sig från mandeln men det är så vi har valt att göra vår topping.

Den arrakskrans som vi säljer för 20 kr biten, vilket är samma pris som vi tar för bullar, är en kaka inspirerad av svunna tiders arrakskrans och den kommer tyvärr aldrig att leva upp till era barndomsminnen. Jag hoppas att ni tycker att det är en god kaka i alla fall.

Ni som bakar den själva efter receptet i förra inlägget kan ju ha i mera punsch. Någon tyckte att det var en för stor sats kräm, så det går att minska ned satsen i receptet.

Vill ni köpa en hel krans vill vi att ni beställer innan. Vi har öppet onsdag till fredag 10-17, lördag 10-16 och söndag 11-16.

Välkomna!

170411 083

 

 

Arrakskrans och öppettider i september, oktober

I september och oktober har vi öppet

onsdag till fredag 10-17
lördag 10-16 och söndag 11-16

Här kommer receptet på arrakskransen.

Botten:
2 ägg
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan i de torra ingredienserna. Tårtbottnen gräddas i en sockerkaksform med hål i mitten. Smöra och mjöla formen väl. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca.15 minuter tills kakan släpper formen och har fin färg. Stjälp upp och låt svalna.

Arrakssmörkräm:
2 äggulor
1, 5 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker

Blanda ingredienserna och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

2 msk punsch
175 gram mjukt smör

Ta grytan av plattan och häll i punsch och rör sist i smör. Låt krämen svalna.

Jag fick ett tips på slottet idag. Koka ihop äggkrämen och låt den svalna och vispa sedan i smöret och punchen!

Dela kakan i två delar. Bred kräm på underdelen. Lägg på toppen och bred på kräm, toppa kakan med mandel som karamelliserats och hackats.

Karamelliserad mandel

0,5 dl mandel
1 dl socker

Smält socker i gjutjärnspanna och låt det få färg. Lägg i mandel med skal och rör runt litet. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och låt den svalan innan de grovhackas.
170411 083

Sommartider!

Wow vilket drag vi har här på Bostället. Det är så roligt att så många hittar till oss. Veckan som gick var det rekordförsäljning.

150928 058

IMG_5749 FullSizeRender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt i alltihopa tog vi litet ledigt och lämnade bageriet med vår fantastiska personal.  Det blev en tur till västkusten och fantastiska Kosters trädgårdar på Sydkoster och skaldjur till middag flera kvällar i rad.

 

 

170731uffe 1079 170731uffe 1081 170731uffe 1082 170731uffe 1084

170731uffe 1089

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosters trädgårdar är helt fantastiskt och vi njöt av grönskan och inspirationen. Vår nya uteplats måste ju göras grön på något vis. Utan alltför mycket jobb med rensning och vattning. Samtidigt älskar vi ju växter …

 

Vi stannade i Falköping på vägen tillbaka och fikade på Vilhelmsro.  Även detta ett jättehärligt ställe som vi njöt av i fulla drag. Jag åt en valnötspaj som inte var av denna världen och som vi redan försökt återskapa här i caféet men det gick sådär.

 

 

IMG_6368

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hade sån tur med vädret och var ute i solen i flera dagar. Vi lämnade Ester på Bullerby cup på torsdagen och på lördagen och åkte tillbaka för att se på match och hämta hem henne. Hon ville vara med på storasysters konfirmation igår.  Innan vi lämnade Vimmerby tog vi en tur till Ingebo hagar där de gör jättegod pizza i häftig miljö.

 

hanna2016 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Söndagen innebar en heldag med familjen på Gransnäs där Ebba konfirmerades. Det var verkligen en speciell dag och en hektisk vecka! Imorgon är jag tillbaka i bageriet redo att välkomna nya kunder.

 

hanna2016 025

Sparristider

Så här års borde vi skörda sparris så det står härliga till. I år går det litet trögt. Vi hade en kall vår så att en stor del av de tidiga skotten frös bort. Sedan har det varit varmt och kallt och torrt. Nu när värme och fukt kommer är plantorna trötta och det kommer många smala skott. Inget bra sparrisår med andra ord. Förra årets torra sommar och höst påverkar nog också.

140429 031

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sparris är planterad 2010, då satte vi plantor eller rötter som såg ut som golvmoppar och som redan var några år gamla. Planteringsåret skördade vi inte men året efter tog vi några få stänglar. Året efter det skördade vi någon månad och tredje året kunde vi skörda från uppkomst på våren till midsommar. Efter midsommar låter vi plantorna växa upp, få gödning och samla kraft till nästa års skörd.  Vi klipper av blasten och eldar upp den på hösten, när den har vissnat, för att minimera risken för spridning av svampsjukdomar.

 

120531 005

130519 005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer några planteringsråd som jag har lånat från Sparris.se

Sätt plantorna i april till början av juni, så snart jorden ”reder sig” men inte torkat upp för mycket. Lagom avstånd är 25-40 cm mellan plantor och 1,2-1,5 m mellan rader.
Mellan en sparrisrad och en gräskant eller staket kan det räcka med 50-75 cm. Det är bladverket som behöver plats att ”välla ut”.

Planteringsfåran ska vara 15-16 cm djup och ca 20 cm bred i botten så att rötterna kan sträckas ut som en solfjäder. Har man bara några plantor kan man göra gropar åt dem, så vida att rötterna kan bredas ut när knoppstället är i centrum.

Lägg plantorna i fåran, efter varandra. Bred ut rötterna. Täck med 6-8 cm jord, så att hela plantan, och särskilt det ömtåliga knoppstället, täcks ordentligt. Fyll på mera jord upp till marknivån, efterhand under sommaren.

 

110521sparris 004

 

160519 204

150627 026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har vuxit upp med sparris i trädgårdslandet och det är fantastiskt roligt att sköra egen sparris. Är ni några stycken i familjen så sätt gärna 20-30 plantor så att det går att skörda flera stänglar på en gång det är roligare än att äta en var till middagen.

Vill du skörda vit sparris så måste sparrisplantorna kupas med sand eller sandjord. Kupan hindrar solen från att nå stängeln och den håller sig vit. Så fort knoppen tittar upp kommer solens strålar att ge den signaler att producera klorofyll och den blir grön. Vit sparris kräver alltså litet passning. Kupan gör att du kan sticka ner ett järn och skörda den vita stängeln utan att skada plantans rot.

Frågan som vi brottas med just nu är om vi har energi nog att plantera nya plantor så att vi kan fortsätta skörda sparris om några år när tistel, sork och ålder har gjort att vår odling ger upp. Just idag lutar det åt nya plantor. Det är ju så vansinnigt gott med sparris och så tror jag att farmor hade rätt när hon hävdade att all sparris hon ätit höll henne frisk länge.

Vi äter nästan enbart smörstekt eller grillad sparris. Det tycker vi är allra godast. Det går att koka den också men det krävs enbart några minuter för att sparrisen ska bli färdig så passa noga.

Vi har sparris till försäljning i mindre mängder. Ring gärna om du vill vara säker på att det finns.

Hönorna

Det kommer många frågor om hönorna. Våra hönor är ett knasigt gäng som kommer springande med höga kliv när jag visar mig. Inte helt olika Pettssons hönor.  Jag kan ju vara på väg med mat till dem även om jag var där och matade dem för en liten stund sedan.

150928 057 151209 001 160131 085 160131 093 160131 100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hönorna här är korsningar av olika slag och de är införskaffade för att de värper ägg med olika färg på skalen. Här finns aracunakorsningar som några av dem saknar ordentlig stjärt och som värper gröna ägg, isbar finns renrasiga och korsningar och de äggen blir mera blågröna. Korsningar av fransk maran värper tegelröda till mörkbruna ägg. En renrasig maran värper jättesnygga kakaofärgade ägg, de ägg som våra korsningar värper är som bleka varianter på dessa. Vi har också ett gäng som värper ljusare ägg och dessa är jag osäker på vilken ras de är.  Jag trodde jag visste men när jag läser på stämmer det inte alls. Kycklingarna, de fem som blev hönor, såg man att det var hönor med en gång. Tuppar och hönor har helt olika färg redan som nykläckta men rasens namn har jag glömt.

Hönsen älska att vara ute i hönsgården om det inte blåser för mycket eller regnar. Vi släpper inte ut dem utanför hönsgården för vi har flera rävgryt i närheten. Det är också därför det ligger stenar runt den äldre delen av hönsgården för att förhindra att räven gräver sig in. Det har dessvärre hänt för många år sedan när vi som nyblivna hönsägare var litet väl naiva. Dessutom kan ju hönorna vara litet otäcka om de kommer springande och vill dela på fikat med våra yngre gäster.

Hönorna älskar att bada i jorden. Det hjälper dem att hålla sig rena och håller ohyra borta. De kan se litet halvdöda ut när de ligger och slöar på sidan i solen men det är ingen fara, de trivs.

Höns är inte alltid så snälla mot varandra och de passar hårt på hackordningen. Det är inte lätt för en höna som är lägre i rang att sticka upp då får hon sig genast ett argt hack från en mallig typ som ligger bättre till just nu. Så även om det kan vara fridfullt att betrakta hönorna så är det ibland en del osämja.

130603 017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan är det öppet som vanligt och vi finns också på Billa gård för marknad men nästa vecka är det enbart öppet på skärtorsdagen och sedan har vi påsklov. Beställ gärna bröd till torsdagen om du vill vara säker på att få påskbröd.

 

 
höna2 hjöna

Vi är lediga i påsk

Vi har öppet på Skärtorsdagen 9-18 och det är Rekoutlämning på onsdagen 17.30-18.30. Därefter har vi lov som vi brukar i påskhelgen!


140318 009130603 017images[1]120502 044ägg11407132 042

Vårt sortiment mm

170306 101

Måndag och jag är ledig. Jag börjar måndagarna med frukost och tidningen, i lugn och ro. Därefter ska hönsen ha mat och vatten och så får Vreta Kluster en måndagsleverans när jag passerar på väg till ett träningspass på Medley i Ljungsbro. Idag har jag sedan jag kom hem packat gullvivefröer som ska skickas till Pratensis. Ringt Affärskonsult, som hjälper mig med kassaregistret, för att få tag i en dagsrapport som inte kom ut som den skulle. Vår nya men begagnade kaffebryggare läcker,  så det blev till att jaga servicetekniker så att den ska brygga perfekt kaffe av det goda kaffet från Rosteriet i Vadstena som vi äntligen har börjat använda. Vi färskmaler kaffet och brygger kaffe som Mike har rostat, vilket är jättekul. Detta har varit något som vi har tänkt göra länge och som nu äntligen blivit gjort med stor hjälp från Mike!

Nu har jag fått i mig litet lunch och konstaterat att jag får städa hos hönsen en dag när de inte riskerar att blåsa bort när de måste vara utomhus. Hönor gillar verkligen inte blåst! Det gör inte jag heller, en bra dag att uppdatera bloggen!

170306 070
170306 100170306 050
161206bageri 029

Vad hittar du om du besöker Boställets vedugnsbageri? Här bakar vi allt på plats och från grunden. Det allra mesta bakas i vår vedugn. Vi fuskar med t.ex cheesecake som behöver gå på 100 grader under lång tid. Det funkar i vedugnen men det är sällan lägre temperatur än 180 grader. Då gräddas vissa grejer för snabbt. Det är svårt att torka skorpor till exempel, då får jag göra det en måndag när ugnen är oeldad och har svalnat litet.

Vi har surdegsbröd som bakas på mjöl från Orga kvarn. Vi går ifrån närproducerat när det gäller frön och nötter, för det är så gott så det vill vi inte avstå ifrån. Men brödet bakas för det mesta på enbart mjöl, vatten och salt. Vi bakar litet kondisbitar och ibland någon bakelse. I helgen som var hade vi wienerbröd. Vårt sortiment är inte så stort men vi kokar vaniljkräm mm. från grunden och försöker jobba utan onödiga tillsatser. Våra bullar gör vi med en fördeg med litet jäst och de brukar höra till mångas favoriter i vårt sortiment.

170130b 150141021 212 141021 146 141021 112
120401 008

Vi serverar lättare lunch och du kan äta sopplunch hos oss de dagar vi har öppet. Soppan är vegetarisk och lagas på plats av någon grönsak som är i säsong. Sommartid har vi även sallader men nu finns det så dåligt med östgötska råvaror så vi skippar salladerna. Jag sitter och funderar på om det inte blir rostad fänkålssoppa till helgen. Vi gör  matigare mackor också och nu har jag fått fatt i chèvre från Löts gårdsmejeri så nu kanske vi kan fixa en macka med rödbeta och getost. Kul att getostsäsongen kommer igång i väntan på tomater, gurka och sparris. Vi odlar lite grön sparris och den ser jag fram emot men den dröjer troligen till mitten på maj.

120531 005120311 036
170306 054

Välkomna hit! Vi har öppet torsdag till söndag så här års.