Vaniljhjärtan

140820 088

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget hade jag tänkt mig skulle publiceras i onsdags när det var alla hjärtan dag. Det kom influensa emellan och jag har nästan inte orkat göra någonting. Som tur är har familj och medarbetare ställt upp på bästa sätt så det mesta har fungerat ändå. Nu ser jag fram emot sportlovet även om jag  fortfarande känner mig litet ynklig. Hembakade vaniljhjärtan kan väl vara trevligt på sportlovet också!

Till det behöves hjärtformar som kläs med mördeg. Vi gör en mördeg som fanns med i en Journal Chocolat signerad My Feldt. Vi tycker det är en smidig deg att jobba med.

Mördeg
100 gram smör
65 gram florsocker
35 gram äggula
175 gram vetemjöl

Blanda till en jämn deg med händerna eller i matberedaren. Låt degen vila ca 30 minuter eller till dagen efter.Kavla ut degen så kall som möjligt. Det går att banka den litet med kaveln för att få den mera medgörlig. Klä formarna med deg men spara en del till locken. Om degen blir varm och svår att hantera får den vila en stund i kylen. Fyll hjärtana till ungefär 2/3 med vaniljkräm (klicka på länken för recept). Lägg ett lager deg ovanpå och se till att kanterna sluter tätt. Grädda i ugnen 225 grader ca 10-15 minuter. Hjärtana ska få färg men inte bli för bruna. När de kommer ut ur ugnen låt dem stå en liten stund och vänd sedan på dem så att formen kommer upp. Lyft av formarna försiktigt, ibland kan vi behöva peta litet med en kniv. När hjärtana har svalnat pudra på florsocker. Vips kan du bjuda på hjärtan utan konstiga tillsatser. Lycka till!

170306 030

 

 

 

 

 

 

 

 

På sportlovet har vi öppet för lunchpizza 11-13 på onsdag. Torsdag till söndag är det öppet som vanligt. Välkomna!

Företagsamma på landet

Det är helt magiskt ute idag. Kallt är det förstås men så underbart med rimfrost och blå(!) himmel! Jag får väl klä på mig ordentligt och ta en promenad i solen om en stund.

121211 026 121211 002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boställets vedugnsbageri ligger i Flistad socken och här bor ca 400 personer det blir ungefär 22 personer per kvadrat km d.v.s ungefär som genomsnittet för Sverige, enligt Wikipedia. Den sista livsmedelsbutiken lade ner för många år sedan men det bubblar av företagsamhet här runt omkring idag. Se bara på den här listan!

Här finns Kornettgården, som väl har funnits längst, och är ett privat museum, som består av uppbyggda miljöer från svunna tider. Här finns mängder av prylar med igenkänningsfaktor och en hel del som jag inte vet vad de var till för. Kul utflyktsmål för hela familjen.

Kulla gården är ett mysigt Bed and Breakfast där man bor på en ekologisk lantgård. De föder även upp köttdjur och säljer köttlådor. Efter Kulla gården kan man åka upp längs det som lokalbefolkningen kallar ”Kulla gatan” och i slutet av den ligger Kulltorp som tar emot hästar för inridning, vidareutbildning och som erbjuder olika typer av lektionsundervisning, så som ridskola på ponny och islandshäst. Här är det små ridgrupper för nybörjare, vilket jag uppskattar.

Vi har en frisör i Maspelösa! Nejden hair art  som jag kan rekommendera varmt! I byn vid en nybyggd villa finns också Maspelösa Trädgård och harmoni där kan man köpa plantor och betongföremål. Susanne håller också yogaklasser.

Yoga för Susanne kan man bl. a. göra på Yoga Stället som är ett nyrenoverat litet torp som erbjuder yogakurser och workshops och som även är ett mysigt Bed and Breakfast.

Dessutom finns ju företagen i ”Väster om stan” där Bostället ingår här i närheten. Hantverksgården som så här års säljer sin egen design via web-shop, Ledbergs keramik med jättesnygg design till det dukade bordet, Växthuset Rökinge gård som öppnar till våren igen och säljer nyskördade tomater och mycket annat och så Hagdahls smide som gör fina föremål i en välbevarad smedja på Bergsvägen.

I Björkeberg hittar du Stenhaga form som håller på att bygga upp sin hemmasalong med klippning, massage, frans-/brynfärg.

Kolla på respektive hemsida alternativt Facebook för öppettider och kontaktuppgifter och hitta till många företagare i Flistad med omnejd.

 

 

120120 016150127 006

121202 129

När blir det pizzakväll?

Måndag och jag har varit på gymmet. Måndagar är min lediga dag och jag tycker det är perfekt att börja med att träna. Nu ser jag att blötsnön vräker ned där ute så då passar det bra att sitta framför datorn. Det blev en intensiv vecka, den förra, med föredrag på torsdagskvällen med Lotta som driver eget företag med bloggen Fyra årstider. Hon berättade generöst om sin resa och hur hon vågade starta eget. Det finns t.ex. nyföretagarcentrum i de flesta kommuner som är till stor hjälp. På fredagskvällen blev det kvällsarbete igen eftersom vi hade en av våra pizzakvällar. Jag måste bli bättre på att titta i almanackan innan jag bokar in grejer oavsett hur roliga de är!

Så när blir nästa pizzakväll undrar ni kanske. Den 27 april är svaret, mer info om det längre fram. Vill ni hänga med i det som händer här på Bostället så är Facebook att rekommendera eftersom jag uppdaterar där eller på instagram mer kontinuerligt.

hanna2016 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under februari kör vi lunchpizza på onsdagarna mellan 11-13. Det kommer inte att finnas fika eller bröd att köpa utan enbart lunch. Om det inte finns fruset bröd i frysen förstås.

I veckan som gick serverade vi morotssoppa med ingefära och kokosmjölk. En av mina favoriter och extra omtyckt i bageriet eftersom den inte kokar fast så lätt.

 

130224 049

140204 038

130129 010

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr lyckas jag inte infoga bilden på den härligt gula soppan!

 

Jag gjorde så här. Jag fräste en stor gul lök, ett par klyftor vitlök och en rejäl tumme med ingefära, allt skalat och grovt delat, i rapsolja. Under tiden skalade jag och delade 1 kg morötter som sedan fick fräsa med en kort stund innan jag hällde på en burk kokosmjölk och vatten så att det knappt täckte övriga ingredienser. Jag kokade morötterna mjuka, mixade allt med stavmixer till en slät soppa och spädde med mera kokosmjölk och citronsaft av ca ½ citron. Jag avslutade med att smaka av med salt, peppar, litet vitt vin och favoriten chili. Det kan gå åt litet grädde, mjölk, kokosmjölk eller vatten för att få till önskad konsistens.

 

Mandelmassa

160210 005

140209 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var VT-18 igång och det känns jättekul. Jag har flera goda idéer med mig från min utflykt till Solhaga och vi ska organisera upp litet i vår produktion. Jag har verkligen vilat upp mig under lovet och så fick jag härlig inspiration på det, så nu känns det bra att få börja jobba.

Vi drog igång med semlor med en gång. Fettisdagen ligger tidigt i år så det känns som om det passar bra. Vi har fått flera fina omdömen om mandelmassan i våra semlor.  Här kommer ett recept på en något omständlig men supergod mandelmassa.

Börja med att koka vaniljkräm som sedan ska blandas i mandelmassan.

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk
25 gr strösocker ca 1/4 dl
½ vaniljstång

25 gram strösocker
20 gram maizena
ca 2 äggulor det går att ta 1 äggula och 1 ägg (färre äggulor blekare kräm men här ska krämen i mandelmassan så det gör inte så mycket.

75 gram mjukt smör

Häll mjölken med socker och vaniljstång (dela på längden och skrapa ned fröna i mjölken men stången kan också få koka med) i en gryta.

Vispa ihop ägg, socker och maizena i en bunke, tills det blir slätt

Koka upp mjölken, ta grytan från plattan och vispa kraftigt samtidigt som du häller i ungefär en tredjedel av den varma mjölken i äggen.

Ställ grytan på plattan och häll under vispning i äggsmeten i mjölken och låt sjuda försiktigt under vispning till lagom tjocklek. Det bränns lätt! Häll krämen i en ren skål och rör ned smöret. Låt kallna och täck med plast.

Mandelmassa
200 gram mandel (rostad)
200 gram florsocker
1-2 äggvitor
2 rejäla matskedar vaniljkräm

Vi rostar mandeln för den blir så otroligt god då. Vår ugn brukar hålla ca 225 grader efter avbaket och det tar nog 10-15 minuter att rosta mandeln. Rosta tills den har fin färg och smak.  När mandeln har svalnat kör vi den i matberedaren till ganska grovt mandelhack. Vi vispar ihop äggvitorna och blandar sedan mandel, florsocker, äggvitor och vaniljkräm med t.ex. elvispen till en jämn massa. Det beror litet på hur lös du vill att den ska vara hur mycket äggvita och vaniljkräm du ska ha i. Mandelmassan sätter sig i kylen och blir litet fastare.

Lycka till!

 

 

150307 019

Livstecken

Tänker hela tiden att jag ska bli bättre på att uppdatera bloggen. Med start v4 ska jag skriva om något gott varje vecka. Ni kanske får påminna mig om det blir låånga veckor.

Nu har jag vilat mig i form ett tag. Det blir så mycket med bageriet från sommarsäsongen som går över i Bondens marknad. Några intensiva veckor då jag redan har haft högsäsong och sedan rullar det bara på. Till Bondens marknad kan vi baka mycket och för att hinna går jag upp före 3 på morgonen på lördagar. Som en riktig bagare kanske ni tänker men eftersom jag jobbar med surdeg och kalljäsning och inte har några morgonleveranser så är det inte normalläge för mig. Det innebär att jag måste krypa i säng tidigt på fredagarna och jag är ju inte så social på lördagskvällarna heller den här tiden. Därefter har vi snart julmarknader så sommar och höst är min intensiva period. Det är ju fantastiskt kul när det är full fart men det tar ut sin rätt.

Så nu är den tid på året när det är litet lugnare och jag passar på att slappa, läsa böcker, träna, städa i bageriet och planera middagarna i flera dagar i rad.

Jag funderar också mycket på hur bageriet och caféet ska formas i år för att alla kunder ska trivas så bra som möjligt. På måndag och tisdag ska jag åka på studieresa. Förra året var jag ett par dagar på Järna bageri hos Tina och Marqus. Det är så kul att se hu jobbar, få nya uppslag och prata företag och deg men eldsjälar. I år far jag söder över mer om det nästa vecka.

 

161206bageri 147 161206bageri 180

170306 050 170130b 130 170130b 150 170130b 149

FullSizeRender IMG_5749

171029 010

170411 083

171023 722

DSC_4870

Mycket pyssel

Idag har jag åkt till återvinningen med byggskräp som fortfarande finns kvar i det som ska vara personalrum. Vi har fått till personaltoaletten och omklädningsrummet. Nu ska det göras i ordning så att alla har någonstans att fika i lugn och ro. Från början hade vi ett utrymme avsatt till personalrum. När verksamheten växte fick det bli lager och det gamla lagret blev ett litet kök. Vi har bytt om på lagret och fikat där eller i caféet men nu ska det snart bli ändring på det.

Vi har haft hjälp för ombyggnationen för jag har fullt upp i bageriet och min man jobbar heltid i Linköping. Vi försöker vi göra en hel del själva men tiden och orken räcker inte riktigt till. Därför tar grejer litet väl lång tid ibland.

boställetfika (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Weronica Fremenius

Vi har ju ett rum kvar att inreda i caféet och det saknas litet färg här och var på det som redan används. Varje gång jag är i staden passerar jag någon second hand affär och letar stolar som kan passa.

 

weronica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Weronica Fremenius

 

171115 040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bordet på bilden beställde vi av en snickare i Mantorp som jobbar på beställning. Honom hittade vi genom bloggen Fyra årstider. Fredriks mailadress är tallbacken.ett@gmail.com om det är något som lockar. Det ska upp litet tyg på väggen och så behöver rummet göras litet mera ombonat.

Lampor är en annan grej som jag söker efter till de nya rummen och så skulle jag vara tacksam om vår elektriker ville prioritera vår belysning. Det saknas litet av varje faktiskt. Jag önskar ju dessutom att det ska vara färdigt igår …

På vift

De senaste veckorna har jag gjort litet utflykter. Bageriet kan ju rulla på ändå tack vara Anna, Fanny och några till! Förra veckan var jag på Eldrimners konferens om mathantverk med tema råvaror och lyssnade på många bra och inspirerande föredrag. Jag träffade kollegor från hela Sverige och särskilt roligt var det att träffa Anna och Dessirée som jag gick Eldrimners nystartutbildning med för 7 år sedan. De driver vedugnsbagerier i Järvsö respektive Borås och vi fick var sin medalj i kategorin Surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort! ”Boställets spelt” vann silvermedalj. Jag kan leva på detta ett tag till!

 

171029 010 171029 005

171029 151

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag kom hem till en intensiv arbetsdag som avslutades med med pizzafredag. Det kom riktigt många till vår pizzakväll och det var verkligen kul att se!

pizza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har ju varit höstlov i veckan och det blev några dagar med familjen i Paris. Vi har gått och gått så där som vi i alla fall alltid gör i en ny stad. Vi har sett några av landmärkena som man vill se när man besöker Paris. Våra ungdomar har inte varit där förut. Vi har fascinerats över att det är timslånga köer till allting och av japaner som fotar allt hela tiden. Vi stod inte i kö till Louvren, Eiffeltornet eller HM:s Erdem släpp. Däremot köade jag och döttrarna 2,5 timmar (!)till utställningen om Christian Dior, Couturier de rêve. Utställningen var alldeles makalös, vilka skapelser, vackra, underbara och galna. Större delen av dagen gick åt till denna begivenhet.

 

171104 085

171104 090

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi gick kilometervis för att besöka bagerier som jag hade läst hade hantverksmässigt och förstklassigt utbud men som tyvärr inte hade några caféer! Vi var även inne på Laudurée och kollade och vi köpte oss en éclair på Eclair de Génie. Vi fönstershoppade på Champs Élysées. Jag fick prata franska vilket jag tycker är så härligt och vi konstaterade att på en mindre fransk kvarterskrog underlättar det för personalen att familjen har  med en tolk.

 

 

171104 031 171104 047

171104 107

171104 030

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu framöver har vi öppet torsdag och fredag 10-17, lördag 10-16 och söndag 11-16. På onsdagarna i november har vi onsdagspizza och enbart öppet för lunchpizza kl 11-13.30.

Välkomna!

Litet uppdateringar

Nu får jag visst skrivkramp jag som har gått och författat inlägg i huvudet i flera veckor. Vi har haft en fantastisk sommar och säsongen på Bondens egen marknad har varit den bästa vi upplevt. Just nu är det litet lugnare i bageriet och jag hinner (nästan) tänka. Vi har öppet onsdag till söndag i två veckor till därefter kommer vi att ha öppet torsdag till fredag. Den 8 november kommer vi att haka på trenden som flera bagerier har startat med pizzaonsdag. Då kommer det enbart att vara öppet 11-13 för lunchpizza.

171023 642 171023 695

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är så mycket som rör sig i huvudet på en ”bagare”. Hur kan vi göra utemiljön finare till nästa år. Vi kommer att få en ny uteplats och för att hinna med vore det bra att ligga litet i startgroparna nu. Våren brukar ju flyga fram. Vi har ju öppet i stort sett hela året och det måste kommuniceras, så att ni inte tror att det är stängt för säsongen nu. Hur inreder vi nya delen i caféet så att det blir mysigt. Vilken soppa ska vi göra den här veckan? Hur får vi till ett attraktivt sortiment? Hur ska man på bästa sett stötta dottern som ska välja till gymnasiet? När ska jag hinna övningsköra med sonen som snart blir 18!

 

171023 722 171023 651

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Förra veckan hade jag förmånen att luncha med Anne-Charlotte Andersson som driver bloggen Fyra Årstider. Vi har helt olika företag men med utgångspunkt på landet och vi kan lära oss av och peppa varandra. En liten energiboost i vardagen som jag vill hinna med mera av.  Hon tog några fina bilder som jag har fått lov att låna!

Lotta bostället 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan ska jag och min man åka på Särimner en konferens som anordnas av Eldrimner med fokus på mathantverk och det som berör företag som sysslar med mathantverk. Där pågår även SM i mathantverk och jag tänker lämna in några bröd. Det brukar ju gå sådär men det är litet kul att vara med. På torsdag ska jag prata om Reko så det blir väl att se över det ämnet i eftermiddag. Jag hoppas kunna gå på några inspirerande föredrag och framförallt blir det så skönt att byta miljö. Jag är ju på min arbetsplats dagligen om jag är hemma.

171023 017IMG_5749bröd

Arrakskransen – vi kan aldrig leva upp till ert minne

Jag är jätteglad över att ha vunnit östgötadagsbakverket 2017 med Arrakskransen! Jag är helt förundrad över all uppmärksamhet vi har fått.

Temat var ett bakverk med historia och jag utgick från en kaka mina föräldrar minns sedan 50-talet. Jag har anpassat kakan så att den ska gå att baka med dagens ingredienser och i ganska stora satser. Själv har jag aldrig smakat den mytomspunna kransen!

Vi gör krämen med punsch eftersom det är svårt att få tag på arrak. Själv tycker jag att krämen smakar mycket punsch och min dotter undrade vad hon åt för konstigt, när hon smakade härom dagen. Mina föräldrar däremot tycker att jag kunde ha i mera punsch. De har ett smakminne från 50-talet som jag antar bygger på smak från arrak och kanske på att de var yngre då. Ett barn tycker ju att punsch smakar litet spritigt.

När det gäller mandeln gör vi en stor sats och hackar i matberedaren. Det blir kanske inte ett toppresultat eftersom sockret gärna separerar sig från mandeln men det är så vi har valt att göra vår topping.

Den arrakskrans som vi säljer för 20 kr biten, vilket är samma pris som vi tar för bullar, är en kaka inspirerad av svunna tiders arrakskrans och den kommer tyvärr aldrig att leva upp till era barndomsminnen. Jag hoppas att ni tycker att det är en god kaka i alla fall.

Ni som bakar den själva efter receptet i förra inlägget kan ju ha i mera punsch. Någon tyckte att det var en för stor sats kräm, så det går att minska ned satsen i receptet.

Vill ni köpa en hel krans vill vi att ni beställer innan. Vi har öppet onsdag till fredag 10-17, lördag 10-16 och söndag 11-16.

Välkomna!

170411 083

 

 

Arrakskrans och öppettider i september, oktober

I september och oktober har vi öppet

onsdag till fredag 10-17
lördag 10-16 och söndag 11-16

Här kommer receptet på arrakskransen.

Botten:
2 ägg
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan i de torra ingredienserna. Tårtbottnen gräddas i en sockerkaksform med hål i mitten. Smöra och mjöla formen väl. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca.15 minuter tills kakan släpper formen och har fin färg. Stjälp upp och låt svalna.

Arrakssmörkräm:
2 äggulor
1, 5 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker

Blanda ingredienserna och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.

2 msk punsch
175 gram mjukt smör

Ta grytan av plattan och häll i punsch och rör sist i smör. Låt krämen svalna.

Jag fick ett tips på slottet idag. Koka ihop äggkrämen och låt den svalna och vispa sedan i smöret och punchen!

Dela kakan i två delar. Bred kräm på underdelen. Lägg på toppen och bred på kräm, toppa kakan med mandel som karamelliserats och hackats.

Karamelliserad mandel

0,5 dl mandel
1 dl socker

Smält socker i gjutjärnspanna och låt det få färg. Lägg i mandel med skal och rör runt litet. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och låt den svalan innan de grovhackas.
170411 083