Rulltårta jag minns

Hittade den här bilden från 2016 och upptäcker att det händer saker här även om det ibland tar lång tid. Vi har äntligen fått dit tassar på möblerna i nya delen och jag hoppas ljudet nu blir snällare mot öronen. Uteplatsen på baksidan växer så sakta fram och jag har fått i blommor i krukorna! Just nu plockar vi sparris och förbereder för brunch på söndag.

160519 103

 

 

 

 

 

 

 

När vi grävde ur i logen för att gjuta golvet.

 

boställetfika

 

 

 

 

Så här ser det ut idag vid samma dörr som är den från logen och in på foderbordet! Ganska kul tycker jag!

 

 

 

 

I förra veckan fick vi för oss att baka rulltårta och jag minns att min farmor brukade baka en med chokladkräm. Jag har farmors nötta vaxduksbok här och däri fanns faktiskt receptet på en gammal favorit.

Rulltårta

3 ägg
1 1/2 dl socker
120 gram vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Chokladfyllning

80 gr smör
1 ½ dl socker
1 ½-2 äggulor
3 msk kakao

Vispa ägg och socker pösigt
Blanda i de torra ingredienserna
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper

Grädda i 225 grader i 5 minuter
Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper, låt svalan ev. med en fuktig handduk över.

Blanda ingredienserna till smörkrämen och bred på den när kakan har svalnat.

Rulla ihop den på längden och lägg den svalt en stund med skarven nedåt. Har tyvärr ingens smarrig bild just nu. Kanske senare!

170515 008

 

God chokladkaka

Det här med att blogga varje vecka går ju sådär. Det är i alla fall mera aktivitet här än tidigare … Den senaste veckan har jag börjat fixa litet i trädgården. Jag har planterat ut jättekraftiga och fina luktärtor som jag drivit upp med fröer och instruktioner från Blomstersafari. Jag tror att varenda frö grodde! Sparrislandet är fräst och jag hoppas att sparrisen får fart om värmen kommer nu! Igår städade jag hönshuset och jag tänker få finfina pumpor med hjälp av hönsgödseln. Vi får väl se!

 

171023 651

170731uffe 1082

101013 075

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag vill dela med mig av ett recept som vi gillar i familjen och då särskilt Ester som älskar chokladiga kakor.

Det här receptet fick vi med oss som en souvenir från Strömstad förra sommaren!

Ingredienser
200gr mörk choklad, 70%
200gr smör
4 ägg
2dl socker
2,5dl vetemjöl
1tsk bakpulver

Gör så här
Smält smör & choklad, låt svalna lite
Vispa ägg & socker poröst
Blanda övriga torrvaror
Rör försiktigt ner avsvalnad chokladblandning i ägg/socker
Vänd ner mjölet försiktigt
Grädda ca 15min i 150 grader. Den skall ej stelna helt i mitten. Låt den svalna, ställ sedan kakan i i frysen. Skär den fryst, sedan 10-15sek i micro för att den ska bli härligt kladdig. Serveras med glass eller vispad grädde. Kakan är god rumsvarm också och jag tycker om att den får litet höjd till skillnad från en vanlig kladdkaka.

 

 

Lycka till

Är det dyrt på Boställets vedugnsbageri?

Så här jobbar jag.  Vi bakar allt från grunden och vi använder enbart riktigt smör eller ibland rapsolja och då för det mesta från Sänkdalens gård på Vikbolandet. Det händer att vi använder mera neutral svensk rapsolja till vissa kakor som vi tycker tar för mycket smak av den kallpressade oljan. Mjölet kommer från Orga kvarn  i Skärblacka och är för det mesta från Östergötland. När det gäller speltmjölet vet jag även vem som har odlat det. Vilket jag uppskattar!  Jag hoppas på nya spännande sorter till hösten. Vi är knäcker ägg och gör maräng av vitan och curd av gulan. Vi gör en del kondis och ja, vi rullar dammsugare själva med kakor som vi finner mindre lyckade och smör, kakao och Trosa punsch. Vi köper dock marsipan.

 

140820 088

130826 001

161206bageri 029

180307 021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt bröd bakas med surdeg, jäst behövs inte. Vi blandar degar och formar bröd som sedan får kalljäsa i minst ett dygn och i vissa fall flera dygn. När degen kalljäser utvecklas smaker och näringsämnen blir mera lättillgängliga för kroppen. Om du bakar själv, testa vilken skillnad det blir om du låter det ljusa brödet jäsa över natten i kylen. Baka det som vanligt men ta enbart 10 gram jäst. Låt det jäsa i rumstemperatur i en form eller i durkslaget med en mjölad handduk i botten, tills du ser att det reser sig. Lägg en fuktig handduk över och stoppa in det i kylen över natten, på morgonen kan brödet bakas av och det blir en jättestor smakskillnad.

 

 

171023 017 171029 005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi arbetar med lokala råvaror så långt vi kan och jobbar med säsong. Just nu får vi tag på svensk gurka igen vilket är fantastiskt och snart finns det gurka från växthusen här i närheten. Tomaterna kommer dröja ett tag till, de kommer från Rökinge gård eller Varv och är fantastiskt goda. Vi har även vår egen sparrisodling och förhoppningsvis kommer den väl att vakna någon gång i maj även denna kalla vår. Våra soppor görs på råvaror i säsong och vi ser fram emot att t.ex. Hermelins grönsaker kommer med färsk broccoli och annat gott. I väntan på det brukar jag hinna plocka nässlor och ramslök för att få vårkänsla på tallriken.

 

 

140429 031 140426 009

140401 022

150506 061

130923 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osten på buffen kommer från lokala gårdsmejerier där den produceras på ett hantverksmässigt sätt. Vi har Hejtorps gårdsmejeri som gör getost, Löts gårdsmejeri som mest har getost men även en del koostar och Brostorp  som jobbar med komjölk. Gemensamt för dem alla är att de gör speciella och supergoda ostar och alla har gårdsbutik så du kan göra en utflykt och samtidigt köpa ost. Hårdosten produceras av Boxholmsost, det finns ju de som hellre äter ”vanlig” ost.

 

led

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi köper marmelad och sylt från Henstorp  och  Börslycke eller ibland något annat lokalproducerat. Saften och sylten till våfflorna kommer från Brunneby musteri. Vi har även Kombucha från Kvillinge ekologiska. Vårt kaffe rostas av Vadstena rosteri som jag skrev om i förra veckan.

Vi köper kalkon från Visätters gård på Vikbolandet och lax från Forsmans Lax & Lamm på Aspöja i skärgården. Det händer att vi har salami och skinka till tex våra pizzakvällar och i brist på annat köper jag produkter med svenskt kött.

Min ledstjärna är närproducerat och hantverksmässigt i första hand och svenskproducerat i andra hand. Det gör att vi har litet olika sortiment beroende på var på året vi befinner oss.  Jag skulle dock inte vilja vara utan choklad, kaffe och nötter, aprikoser, citroner m.m. det är så gott och svårt att odla här! Snart kommer sommaren och då har vi svenska frukter och bär. En del plockar jag i vår trädgård annat köper vi av östgötska odlare. Hantverksmässigt och närproducerat kostar litet mera och det tycker jag att det ska göra.

 

 

140713 043

140820 083140820 014

170306 054 DSC_4884

Kaffebönor mm

Vi har fått vårvinterväder som om vi bodde i Jämtland. Det är fantastiskt vackert men som jag nämnde i förra inlägget längtar jag efter våren. Mina kastanjekvistar har börjat slå ut! Litet över en vecka tog det med liter mer en 20 grader inomhus. Det säger ju litet om hur lång tid det kommer att ta för vårdträdet där ute att slå ut!
Denna helgen har vi öppet som vanligt. Nästa vecka är det vårdagjämning oavsett temperatur och på söndag är det Maria bebådelsedag eller våffeldagen som vi tänkte fira med att grädda både litet matigare och sötare våfflor. På lördagen har vi litet vårutställning då du kan träffa konstnärerna 12-16.

 

170504 005

180316 005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En viktig del av vårt verksamhet är ju kaffe. Det blir litet upploppsstämning när kaffet är slut och undra på det så gott som det är med en kopp till den där kakan, mackan eller bullen! Vårt kaffe kommer sedan en tid från Rosteriet Vadstena som utgörs av eldsjälen Mike och hans familj. Kaffet är försiktigt rostat och smakar milt och ibland nästan litet chokladigt. Alltså inte något skånerost! Jag som har mjölk i och gärna glömmer koppen i något hörn i bageriet, fascineras över att kaffet går att dricka kallt. Det har så milda garvsyror så de kommer inte fram sådär, som det kan göra ibland, så att det är helt otänkbart att dricka det kalla kaffet. Kaffebönorna  är inköpta med omsorg från olika bönder i Rwanda, Nicaragua, Colombia och Mexiko och rostas i liten skala i Vadstena. Rosteriet har en ”kaffecykel” och en tjusig husvagn, kallad ”kaffebönan” som gör att de kan besöka olika event och servera sitt goda kaffe. Vi använder en blandning som vi maler och brygger kaffe av. Vi har valt att servera gott bryggkaffe med eller utan mjölk och gör inte cappuccino och liknande. Det är fantastiskt kul att arbeta med en mindre leverantör som brinner för sina bönor och samtidigt erbjuda ett extra gott kaffe. Följ rosteriet på instagram @rosteriet_vadstena!

 

IMG_7077

 

kaffe

Vårlängtan

180307 024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag försöker hitta blogginspiration. Jag skulle vilja visa upp något spirande grönt men snön vräker ned där utanför. Jag gillar verkligen vinter och även om vår väg behöver skottas så blir den iallafall inte ett lerigt tvättbräda. Men nu är det mars och jag börjar tycka att snön som jag längtade efter i december är litet besvärlig. Jag vill lägga en hink över rabarberna utanför bageriet och driva upp några godingar till ett gott bakverk. Jag vill se om tulpanerna jag grävde ner i höstas kommer att blomma snyggt. Jag vill bära ut fler bord på uteplatsen där gäster kan njuta av vårsolen. Jag får väl ta fram mina urgamla längdskidor och åka ett varv på åkern.

180306 009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I väntan på våren har jag plockat in några kvistar av kastanj. Jag tog in dem en dag när det var litet varmare och satte dem i kallt vatten. Nu är det bara att byta vatten varje dag och vänta på att knopparna ska vakna. Körsbär brukar också vara lätt att lura fram.

 

Igår ”halkade” jag bort till Gammalkil och bakade tunnbröd hos Ulla som driver Gävbo Bakstra. Så kul att prova på något helt annat i brödväg och så gott! Tunnbröd från Gävbo hittar du på Reko Linköping. Sök på Reko Linköping på Facebook.

 

180307 030

Något för kakmonster

Hemma igen efter en härlig sportlovsvecka i Andorra. Det var länge sedan vi åkte så mycket skidor om dagarna och i så mycket fin snö! De första dagarna kom det ca 50 cm snö. Det kändes som om vi hade litet otur med vädret på onsdagen då vi efter första liftturen kom upp till toppen och inte kunde se någonting. Vi följde liftstolparna ned i dimma och kraftigt snöfall och gick in för att se finalen av sprintstafetten i hotellobbyn. Vid lunchtid sprack det upp och vi hade en alldeles underbar eftermiddag i backen, då vi faktiskt kunde se bergstopparna omkring oss! Jag är så tacksam att jag hann att kvickna till och kunde njuta av skidbackarna även om jag sov många timmar på nätterna!

 

150127 006

180226b 043 180226b 049

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan kör vi onsdagspizza för sista gången på ett tag. Lunchpizza 11-13! Annars har vi öppet torsdag till söndag.

pizza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 24 mars är det vernissage på Bostället med Maggan Moldvik och Inger Granath Persson. Det kommer att finnas många fina akvareller och grafik på väggarna fram till den 15 april.

 

mAGG

inger1

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag är det kallt och blåsigt (men jättevackert!) ute. Då kan det passa bra att stanna inne och baka. Småkakor är väl fantastisk goda och ganska så underskattade! En av mina favoriter är hallongrottor och jag tror jag delar den med många. Vi bakar efter ett recept som jag fått av min granne. De ska smälta i munnen och jag stoppar gärna i mig flera stycken på raken.

 

DSC_4870

DSC_4338

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till ca 30 kakor behövs

200 gram smör (rumsvarmt)
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Blanda till en deg i matberedare eller för hand. Låt ligga kallt en stund. Rulla 30 bollar och lägg i små formar. Gör en fördjupning med lillfingret och fyll den med hallonsylt. Vi använder hallonsylt från Brunneby musteri.

Baka i 200 grader ca 10 minuter. Jag tycker inte de ska ha mycket färg. Njut av gott fika!

 

Vaniljhjärtan

140820 088

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget hade jag tänkt mig skulle publiceras i onsdags när det var alla hjärtan dag. Det kom influensa emellan och jag har nästan inte orkat göra någonting. Som tur är har familj och medarbetare ställt upp på bästa sätt så det mesta har fungerat ändå. Nu ser jag fram emot sportlovet även om jag  fortfarande känner mig litet ynklig. Hembakade vaniljhjärtan kan väl vara trevligt på sportlovet också!

Till det behöves hjärtformar som kläs med mördeg. Vi gör en mördeg som fanns med i en Journal Chocolat signerad My Feldt. Vi tycker det är en smidig deg att jobba med.

Mördeg
100 gram smör
65 gram florsocker
35 gram äggula
175 gram vetemjöl

Blanda till en jämn deg med händerna eller i matberedaren. Låt degen vila ca 30 minuter eller till dagen efter.Kavla ut degen så kall som möjligt. Det går att banka den litet med kaveln för att få den mera medgörlig. Klä formarna med deg men spara en del till locken. Om degen blir varm och svår att hantera får den vila en stund i kylen. Fyll hjärtana till ungefär 2/3 med vaniljkräm (klicka på länken för recept). Lägg ett lager deg ovanpå och se till att kanterna sluter tätt. Grädda i ugnen 225 grader ca 10-15 minuter. Hjärtana ska få färg men inte bli för bruna. När de kommer ut ur ugnen låt dem stå en liten stund och vänd sedan på dem så att formen kommer upp. Lyft av formarna försiktigt, ibland kan vi behöva peta litet med en kniv. När hjärtana har svalnat pudra på florsocker. Vips kan du bjuda på hjärtan utan konstiga tillsatser. Lycka till!

170306 030

 

 

 

 

 

 

 

 

På sportlovet har vi öppet för lunchpizza 11-13 på onsdag. Torsdag till söndag är det öppet som vanligt. Välkomna!

Företagsamma på landet

Det är helt magiskt ute idag. Kallt är det förstås men så underbart med rimfrost och blå(!) himmel! Jag får väl klä på mig ordentligt och ta en promenad i solen om en stund.

121211 026 121211 002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boställets vedugnsbageri ligger i Flistad socken och här bor ca 400 personer det blir ungefär 22 personer per kvadrat km d.v.s ungefär som genomsnittet för Sverige, enligt Wikipedia. Den sista livsmedelsbutiken lade ner för många år sedan men det bubblar av företagsamhet här runt omkring idag. Se bara på den här listan!

Här finns Kornettgården, som väl har funnits längst, och är ett privat museum, som består av uppbyggda miljöer från svunna tider. Här finns mängder av prylar med igenkänningsfaktor och en hel del som jag inte vet vad de var till för. Kul utflyktsmål för hela familjen.

Kulla gården är ett mysigt Bed and Breakfast där man bor på en ekologisk lantgård. De föder även upp köttdjur och säljer köttlådor. Efter Kulla gården kan man åka upp längs det som lokalbefolkningen kallar ”Kulla gatan” och i slutet av den ligger Kulltorp som tar emot hästar för inridning, vidareutbildning och som erbjuder olika typer av lektionsundervisning, så som ridskola på ponny och islandshäst. Här är det små ridgrupper för nybörjare, vilket jag uppskattar.

Vi har en frisör i Maspelösa! Nejden hair art  som jag kan rekommendera varmt! I byn vid en nybyggd villa finns också Maspelösa Trädgård och harmoni där kan man köpa plantor och betongföremål. Susanne håller också yogaklasser.

Yoga för Susanne kan man bl. a. göra på Yoga Stället som är ett nyrenoverat litet torp som erbjuder yogakurser och workshops och som även är ett mysigt Bed and Breakfast.

Dessutom finns ju företagen i ”Väster om stan” där Bostället ingår här i närheten. Hantverksgården som så här års säljer sin egen design via web-shop, Ledbergs keramik med jättesnygg design till det dukade bordet, Växthuset Rökinge gård som öppnar till våren igen och säljer nyskördade tomater och mycket annat och så Hagdahls smide som gör fina föremål i en välbevarad smedja på Bergsvägen.

I Björkeberg hittar du Stenhaga form som håller på att bygga upp sin hemmasalong med klippning, massage, frans-/brynfärg.

Kolla på respektive hemsida alternativt Facebook för öppettider och kontaktuppgifter och hitta till många företagare i Flistad med omnejd.

 

 

120120 016150127 006

121202 129

När blir det pizzakväll?

Måndag och jag har varit på gymmet. Måndagar är min lediga dag och jag tycker det är perfekt att börja med att träna. Nu ser jag att blötsnön vräker ned där ute så då passar det bra att sitta framför datorn. Det blev en intensiv vecka, den förra, med föredrag på torsdagskvällen med Lotta som driver eget företag med bloggen Fyra årstider. Hon berättade generöst om sin resa och hur hon vågade starta eget. Det finns t.ex. nyföretagarcentrum i de flesta kommuner som är till stor hjälp. På fredagskvällen blev det kvällsarbete igen eftersom vi hade en av våra pizzakvällar. Jag måste bli bättre på att titta i almanackan innan jag bokar in grejer oavsett hur roliga de är!

Så när blir nästa pizzakväll undrar ni kanske. Den 27 april är svaret, mer info om det längre fram. Vill ni hänga med i det som händer här på Bostället så är Facebook att rekommendera eftersom jag uppdaterar där eller på instagram mer kontinuerligt.

hanna2016 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under februari kör vi lunchpizza på onsdagarna mellan 11-13. Det kommer inte att finnas fika eller bröd att köpa utan enbart lunch. Om det inte finns fruset bröd i frysen förstås.

I veckan som gick serverade vi morotssoppa med ingefära och kokosmjölk. En av mina favoriter och extra omtyckt i bageriet eftersom den inte kokar fast så lätt.

 

130224 049

140204 038

130129 010

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyvärr lyckas jag inte infoga bilden på den härligt gula soppan!

 

Jag gjorde så här. Jag fräste en stor gul lök, ett par klyftor vitlök och en rejäl tumme med ingefära, allt skalat och grovt delat, i rapsolja. Under tiden skalade jag och delade 1 kg morötter som sedan fick fräsa med en kort stund innan jag hällde på en burk kokosmjölk och vatten så att det knappt täckte övriga ingredienser. Jag kokade morötterna mjuka, mixade allt med stavmixer till en slät soppa och spädde med mera kokosmjölk och citronsaft av ca ½ citron. Jag avslutade med att smaka av med salt, peppar, litet vitt vin och favoriten chili. Det kan gå åt litet grädde, mjölk, kokosmjölk eller vatten för att få till önskad konsistens.

 

Mandelmassa

160210 005

140209 003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var VT-18 igång och det känns jättekul. Jag har flera goda idéer med mig från min utflykt till Solhaga och vi ska organisera upp litet i vår produktion. Jag har verkligen vilat upp mig under lovet och så fick jag härlig inspiration på det, så nu känns det bra att få börja jobba.

Vi drog igång med semlor med en gång. Fettisdagen ligger tidigt i år så det känns som om det passar bra. Vi har fått flera fina omdömen om mandelmassan i våra semlor.  Här kommer ett recept på en något omständlig men supergod mandelmassa.

Börja med att koka vaniljkräm som sedan ska blandas i mandelmassan.

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk
25 gr strösocker ca 1/4 dl
½ vaniljstång

25 gram strösocker
20 gram maizena
ca 2 äggulor det går att ta 1 äggula och 1 ägg (färre äggulor blekare kräm men här ska krämen i mandelmassan så det gör inte så mycket.

75 gram mjukt smör

Häll mjölken med socker och vaniljstång (dela på längden och skrapa ned fröna i mjölken men stången kan också få koka med) i en gryta.

Vispa ihop ägg, socker och maizena i en bunke, tills det blir slätt

Koka upp mjölken, ta grytan från plattan och vispa kraftigt samtidigt som du häller i ungefär en tredjedel av den varma mjölken i äggen.

Ställ grytan på plattan och häll under vispning i äggsmeten i mjölken och låt sjuda försiktigt under vispning till lagom tjocklek. Det bränns lätt! Häll krämen i en ren skål och rör ned smöret. Låt kallna och täck med plast.

Mandelmassa
200 gram mandel (rostad)
200 gram florsocker
1-2 äggvitor
2 rejäla matskedar vaniljkräm

Vi rostar mandeln för den blir så otroligt god då. Vår ugn brukar hålla ca 225 grader efter avbaket och det tar nog 10-15 minuter att rosta mandeln. Rosta tills den har fin färg och smak.  När mandeln har svalnat kör vi den i matberedaren till ganska grovt mandelhack. Vi vispar ihop äggvitorna och blandar sedan mandel, florsocker, äggvitor och vaniljkräm med t.ex. elvispen till en jämn massa. Det beror litet på hur lös du vill att den ska vara hur mycket äggvita och vaniljkräm du ska ha i. Mandelmassan sätter sig i kylen och blir litet fastare.

Lycka till!

 

 

150307 019